L’oli d’oliva verge extra és un “superaliment”?

Sí! L’oli d’oliva verge extra és un “superaliment”, és a dir, que conté un alt valor nutricional, ja que compta amb una gran concertació d’antioxidants, vitamines i grasses saludables. De fet, l’oli d’oliva verge extre és conegut pels seus múltiples beneficis per la salut i el seu consum preveu alguns factors de risc determinats en certes patologies. També és ric en vitamines A, D, E i K , i és la peça clau de la dieta mediterrània.

La majoria dels historiadors afirmen que l’olivera és originària de l’antiga regió mesopotàmica, a Síria i l’Iran, i avui els vestigis arqueològics confirmen que l’olivera és una planta coneguda des de fa 8.000 anys. Així doncs, és a la regió mediterrània on cal buscar el bressol de l’olivera.

Els fenicis i els grecs van intoduir l’olivera a Catalunya i la península Ibèrica. I els romans van expandir el cultiu per tot el litoral mediterrani. En el cas d’Hispània esdevingué un dels cultius més importants, juntament amb la vinya. Se sap, per exemple, que des del port de Bàrcino (Barcelona) s’exportava vi i oli a Roma, com també des de Dertosa (Tortosa). El riu Ebre ha estat descrit com l’oleum flumen que podria significar “riu de l’oli”.

Però van ser els àrabs a partir del segle VIII els responsables de la generalització del cultiu i de la seva intensificació i perfeccionament. Durant la dominació àrab, l’olivera va ser també un arbre molt apreciat i intensament cultivat. La seva cultura va contribuir amb els seus coneixements a millorar tècniques diverses, tant de conreu i d’obtenció d’oli. I també en la fabricació de gerres que s’utilitzaven per emmagatzemar-lo. Fins i tot, cal atribuir-los el descobriments de molts dels seus usos culinaris i medicinals.

L’Oli de Pau, que elaborem a Empordàlia, s’obté exclusivament d’olives de l’Empordà, on les oliveres centenàries són la base de la producció. Aquestes oliveres són de dues varietats que només es troben a la comarca; l’Argudell i el Corivell, i que, conjuntament amb el tret climàtic característic de l’Empordà, la tramuntana, donen al producte un caràcter diferenciador. Ja l’has tastat? Pots comprar l’Oli de Pau aquí!

Últimes notícies

NEWSLETTER

Subscriu-te a la nostra newsletter

Tens un val regal per bescanviar?